top of page

Botulinum toksini bilinenin aksine yılan zehiri değildir. Aslında Clostridium botulinum bakterisinden elde edilen protein yapıda bir maddedir. İnsanlarda hem bazı hastalıkların hem de kırışıklık tedavisinde uzun zamandan beri kullanılmaktadır.

Kullanım alanları

  • Kırışıklık tedavilerinde (özellikle alın, göz çevresi, kaş arası, boyun bölgesinde)

  • Aşırı terleme (eller, ayaklar ve koltuk altlarında)

  • Diş gıcırdatma, diş sıkma tedavilerinde kullanılmaktadır.

  • Ayrıca nöroloji alanında da kronik migren, spastisite, şaşılık gibi tedavilerde de kullanılmaktadır.

Etki başlangıcı ve süresi

Etkisi yapıldıktan ortalama 3-4 gün sonra ortaya çıkmaya başlar ve yaklaşık 4-5 ay kadar sürer. Botulinum toksini uygulamaları tekrarlandıkça etki süresi uzamaya başlar. Botulinum toksini yaptırmaya ara verilirse de yaşlanma ya da kırışıklıklar artmaz, hatta eskiye göre daha iyi durumda kalır.

Botulinum toksini başlama yaşı

Botulinum toksini yaptırmak için belirli bir yaş sınırı söylemek yerine gereksinime göre başlamak önemlidir. Örneğin güneşe bakarken ya da görme bozukluğu nedeniyle gözleri kısma ve aşırı gülme, kaş çatma, alın kaldırma gibi aşırı mimik kullanma öyküsü olanlarda kırışıklıklar çok erken yaşta oluşabilmektedir. Bu gibi durumlarda 20’li yaşlarda dahi Botulinum toksini yapılmaya başlanabilir.

Botulinum toksini yan etkileri

Uygulamadan sonra geçici bir baş ağrısı olabilir. Çok nadir olarak uygulama hatalarına bağlı olarak kısa süreli göz kapağı düşüklüğü görülebilir.

Botulinum toksini kullanılmaması gereken durumlar

Gebeler, emzirenler ve bilinen bir kas hastalığı olanlara yapılmaz.

BROTOX terimi; Son zamanlarda erkekler arasında da yaygınlaşan daha bakımlı ve genç görünme arzusu neticesinde yapılan botulinum toksini ve diğer kozmetik işlemleri belirtmek için ortaya atılan bir terimdir.

Botulinum toksin uygulaması

(Botox®, Dysport®)

bottom of page